Biografie

Joost de Nooijer (*1980) is een concertorganist die graag uitdagende en eigentijdse orgelmuziek speelt.

Hij behaalde in 2006 zijn eerste fase diploma hoofdvak orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jos van der Kooij. Voor zijn Picture_0043zwconservatoriumstudie ontving hij orgellessen van Rinus Verhage uit Middelharnis. Hij heeft na het behalen van het conservatoriumdiploma privélessen gevolgd bij Ben van Oosten en Hayo Boerema. Hij heeft masterclasses gevolgd bij Jan Kleinbussink, Ton Koopman en Zsuzsa Elekes.

Hij heeft regelmatig meegedaan aan internationale concoursen in binnen- en buitenland. Dit resulteerde in het behalen van een 2e prijs bij het 8e Internationale Orgelwettbewerb Korschenbroich, Duitsland (2013) en de 3e prijs bij het 1e Internationale Orgelconcours in Breda (2012). Ook was hij was finalist tijdens het Internationale Orgelconcours van de Stichting Orgelstad Leiden (2004) in de categorie Renaissance/Barok.

Joost is ook als kerkorganist actief. Hij speelt regelmatig tijdens kerkdiensten in Pernis, Rotterdam-Schiebroek en in diverse andere kerken in Rotterdam en omgeving. Hij is organist geweest van de PKN gemeenten te Middelharnis, Stellendam, Renesse en Burgh-Haamstede.

Hij heeft ook regelmatig samengewerkt met koren en orkesten. In deze hoedanigheid speelde hij mee in uitvoeringen van o.a. Chichester Psalms (Bernstein), St. Nicolaascantate (Britten), Missa Brevis (Kodaly), Also Sprach Zarathustra (Strauss), Tehillim (Reich) en het Requiem (Duruflé). Ook speelt hij vaak samen met diverse solisten (zang, fluit, hobo, saxofoon). Daarnaast is hij ook lange tijd lid geweest van de Laurenscantorij in Rotterdam.

Naast zijn activiteiten als musicus is Joost waterbouwkundig ingenieur. Hij studeerde in 2006 af aan de faculteit Civiele Techniek aan de TU Delft en is werkzaam als Project Engineer bij het Havenbedrijf Rotterdam.